Jó ötlet az otthoni öntözőrendszerekhez szivattyúkat használni?

Növényeink öntözése nagyon fontos, főleg nyáron, a tikkasztó melegben. Öntözőrendszerrel könnyebb megoldani a megfelelő vízellátást, mint locsolókannával végigmenni minden egyes növényen napjában akár többször is. A legpraktikusabb és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve is legideálisabb a természetes vízforrásokat keresni. Ilyen lehet az összegyűjtött esővíz vagy egy fúrt kút is. Az esővizet többféle módon tárolhatjuk. A legegyszerűbb talán egy műanyag hordót az eresz kivezetéséhez helyezni. Természetesen akár beásott, beton víztározóban is gondolkodhatunk, annak kialakítása azonban több tervezést, pénz és időt igényel.

Szivattyúk otthoni öntözőrendszerhez

A szivattyúk kiválasztása

Otthoni öntözőrendszerünkhöz is használhatunk szivattyút. A szivattyú kiválasztása nagy körültekintést igényel, hiszen annak fajtája, típusa sok tényezőtől függ. Nem mindegy, hogy mi a víz forrása, és az sem, hogy milyen öntözési módot akarunk kialakítani. Amennyiben nem tudunk dönteni a szivattyút illetően, kérjük ki az öntözőrendszert telepítő kertrendező tanácsát. Árasztásos öntözésnél például nincs nagy víznyomásra szükség, míg esőztető öntözésnél lényegesen nagyobb nyomás indokolt. Összességében elmondható azonban, ha nem ipari használatra alkalmas szivattyút akarunk telepíteni, akkor is jól meg kell fontolnunk a választást, ugyanis megfelelő nyomás hiányában a locsolás nem kivitelezhető normálisan.

Otthoni használatra számos szivattyú típus közül választhatunk. Amennyiben villamos áram nem elérhető (mondjuk nyaraló, szőlős pince környékén), alkalmazza a Heron szivattyúkat, melyek nem igényelnek elektromos hálózatot.